Skip to main content

Reisfilms toen en nu

By februari 27, 2015juli 11th, 2016Blog, Reisfilms, Reizen

9 jaar geleden ben ik ermee begonnen. Nog voor een ander bedrijf, maar wat we toen deden was baanbrekend en vernieuwend. We deden iets wat niemand anders deed. En voormalig eigenaar (Hans Mosselman) van Sudtours durfde het aan. Reisfilms maken.

Niet zomaar reisfilms, het was niet het zoveelste reisprogramma. De reiswereld ging inzien dat foto’s niet meer afdoende waren. Brochures waren nog wel noodzakelijk maar men wilde meer zien dan alleen een foto en een stuk tekst.

Zo werd er een touroperator geboren die zelf in films investeerde van z’n accommodaties en bestemmingen, in HD kwaliteit nog wel, beide waren uitzonderlijk in 2007.

wpid-Photo-20150227134653194.jpg

Natuurlijk was dit mooie bijzondere opdracht, ik zou liegen als ik iets anders zou zeggen. Maar 150 accommodatie films door heel Europa maken. Wat een planning was dat, daar had iedereen zich op verkeken. En vooral alle accommodaties zover krijgen om mee te werken die waren dat niet gewend een filmploeg in huis.

Het was hard werken en behoorlijk tijdrovend maar prachtig om te doen. In Egypte bijvoorbeeld mochten we maar 1 resort per dag filmen doen, het was niet te doen in temperaturen van 40 graden. In Griekenland

moest je er drie op een dag doen om het rendabel te maken met zulke kleine complexen. We zagen de mooiste complexen en resorts maar vooral de sfeer om in te werken maakte het plezierig.

Toen kwam de crisis in 2008……….reisorganisaties hadden wel wat anders aan hun hoofd dan reisfilms maken.

M’n ervaring van het project Sudtours had ik meegenomen en in 2012 ging Newclip voor Sunweb aan het werk. Sunweb die alles weet van snelle media; de direct seller en prijsvechter. We mochten op pad naar Turkije, de opdracht was duidelijk ;10 accommodaties films en 2 bestemmingsfilms in 8 dagen tijd. Achtereenvolgens gingen we in midden juli naar: Antalya, Side en Alanya.

 
Daar filmde we twee enorm grote resorts op 1 dag, in de verschroeiende hitte. De temperaturen bereikte makkelijk 45 graden. Op die dagen dankte we god op de blote knieën als we binnen moesten filmen of zwembad opnames hadden. Maar dat terzijde.

Het tempo was beduidend hoger dan de jaren ervoor maar in de tijd van social media is dat ook nodig. Je wil toch zo snel mogelijk naar buiten met je film voordat een ander het doet. Wat ook anders lag was het filmen van mensen. Negen jaar geleden dacht geen mens aan quitclaims of waardebonnen. Nu moet alles afgedekt zijn en kinderen filmen is al helemaal lastig (met de voor de hand liggende redenen) Ik geloof dat de cameramannen meer kampte met het ; ‘ Harry bedankt’ verhaal maar dat is iets heel anders.y

Na onze laatste bestemmingfilm van East Anglia & The Cotswolds stuurt Buro Scanbrit ons in Maart wel naar een hele bijzondere bestemming; Fins Lapland om daar te filmen we gaan naar Levi en Yllas. We maken in totaal 7 films van oa; de bestemmingen, Excursies en Lapland algemeen.

Ik twijfel er niet aan dat, dat een beleving wordt. Ik maak me het meest zorgen over m’n handen en voeten. En te hopen valt dat m’n pen het nog doet bij het tekenen van de quitclaims en het uitschrijven van de waardebonnen. En ik ben blij voor de cameraman dat hij gewoon Richard heet deze keer en geen Harry ;-).